Kdo by neznal keÄup. Je to jedno z nejchutnÄ›jÅ¡Ãch a nejzdravÄ›jÅ¡Ãch dochucovadel, ovÅ¡em za pÅ™edpokladu, že narazÃte na kvalitnà zdroj rajských jablÃÄek i samotné jejich zpracovánÃ.
Nenà keÄup jako keÄup
Každý potravinářský výrobek se ve své kategorii může od tÄ›ch ostatnÃch odliÅ¡ovat mnoha atributy, napÅ™. chutÃ, vůnà nebo výživovou hodnotou. Vztahuje se to samozÅ™ejmÄ› i na keÄupy a mohli bychom si povÄ›dÄ›t, jak poznáte kvalitnà nebo lépe Å™eÄeno dobrý a pro zdravà vhodný rajÄatový koncentrát:
Koncentrát – podstatné je, aby Å¡lo o stoprocentnà koncentrát, neÅ™edÄ›ný vodou, olejem, různými výtažky a šťávami. Základ dobrého keÄupu ze 100% rajÄat by mÄ›l být vždy v tomto duchu.
Konzervanty – ÄÃm vÃce konzervantů, tÃm hůře, pochopitelnÄ›. ZvláštÄ› to platà o nÄ›kterých „éÄkách“, chemických látkách, které nejsou pro naÅ¡e tÄ›lo zrovna pÅ™Ãznivé. Konzervanty bránà biologickému rozkladu a rozmnožovánà bakteriÃ, a tÃm nejpÅ™irozenÄ›jÅ¡Ãm konzervantem je napÅ™. sůl nebo cukr. VyužÃvali toho i naÅ¡i pÅ™edkové, kteřà kupÅ™Ãkladu suÅ¡ili Å¡vestky a nebylo je nutné niÄÃm konzervovat, neboÅ¥ konzervantem ve Å¡vestkách je vysoký obsah cukru.
Lokalita pÄ›stovánà – důležitá je rovněž oblast, kde rajÄata rostou a dozrávajÃ, a zda jsou pÄ›stována a sklÃzena s láskou, zda jsou dozrálá a výživná. V tomto smÄ›ru jsou na to dobřà MaÄaÅ™i, je to národ s bohatou zemÄ›dÄ›lskou tradicà a jejich výpÄ›stky putujà do mnoha zemà svÄ›ta, aniž by musely nÄ›koho o své kvalitÄ› pÅ™esvÄ›dÄovat reklamnÃmi triky. Obvykle za nÄ› promlouvajà Äiny – výsledky práce rodinných farem, kterých je v této zemi vÃce než půl milionu.
MaÄarsko má pro pÄ›stovánà zemÄ›dÄ›lských plodin, a tedy i paprik a rajÄat, pÅ™Ãhodné podmÃnky, je tu od jara do podzimu mnoho sluneÄných dnů, velmi úrodná půda a pÅ™Ãznivé teploty bez atmosférických vlivů, které jsou typické napÅ™. pro sever nebo západ Evropy.